1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Три дни остават до бирфеста в Прага

Три дни остават до бирфеста в Прага

Таксата за фестивала, събирана в предишни години, вече е отменена и входът е безплатен

Три дни остават до бирфеста в Прага, който се открива на 17 май и ще продължи 17 дни - до 2 юни. И отново - над 70 вида местна бира, разнасяна от 200 младежи и девойки в местни носии и капацитет за едновременно обслужване на 10 хиляди посетители. Жива музика, чешка кухня и нощни партита са вече част от традиционния дневен ред.

Таксата за фестивала, събирана в предишни години, вече е отменена и входът е безплатен, уверяват организаторите. В рамките на фестивала действа специална "местна" валута" - биреният талер, който улеснява разплащанията и пести времето за изчакване. Както и през миналия сезон стойността му е определена на 1.80 евро, а един литър от коя да е бира ще струва 2 талера. Събитийната парична единица ще се продава в опаковки по 5 монети и ще може да се купува направо от сервитьорите, а не в "обменни бюра", както беше миналата година. 

Прегледът на менюто предизвиква интензивно слюнкоотделяне с всичките му "маринати", "пикантни сосове", чесново-горчичен дъх и обещания за прясноопечени хлебчета и гъсти супи. Все пак за отбелязване са предложения като бирен говежди гуляш  с чушлета ферферони и печени телешки ребърца, овкусени с розмарин и кисело-сладки зеленчуци за гарнитура, както и свинският джолан, опечен на бавен огън със заливка от тъмно пиво с хрян и горчица. Цените варират между 3 и 6 талера.

Променен е и адресът на тазгодишното издание. Домакин е изложбеният център Холешовице - на около 800 м от метро "Nádraží Holešovice", а може да се хване и трамвай № 5, 12, 14, 15, 17, 53 или 54, до спирка "Výstaviště".

Който не успее да "хване" фестивала в чешката столица, може да се присъедини в някоя от точките на международния му гастрол. "Бирената Прага" се пренася в московския парк "Соколники" между 14 и 24 юни, гостува в Дортмунд между 6 и 16 юли,  по същото време ще има прояви и в Стокхолм - 10 - 15 юли,  от 17 до 26 август е в Нюрнберг, в края на август - началото на септември се очаква да посети Хамбург, а през втората седмица на септември - и Франкфурт на Майн. 

И все пак биреният живот в Прага не започва и не свършва с фестивала. За всички туристи, които не улучат дните му, остават ресторантите, бирариите, кръчмичките, които са буквално на всяка крачка, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.