От 21 до 29 септември там ще се проведе първият български фестивал на сливата, финансиран със средства по ОП „Регионално развитие”
Дегустация на прочутата троянска сливова ракия, придружена от специални мезета и други кулинарни изкушения, много музика и танци, и само положителни емоции обещават организаторите на превърналия се в традиция колоритен Празник на сливата и троянската сливова ракия. За двадесети път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак ще посрещне през септември всички изкушени от подобни атрактивни преживявания. Наред с керамиката, сливовата ракия е запазената марка на красивия старопланински град Троян и околните села. Традициите, свързани с производството й, се крият назад във времето, преди повече от сто години. Предание разказва, че първата дестилация на сливова ракия е станала зад стените на красивия Троянски манастир. По-късно тайнствените процедури за производство на елексира преодолели манастирските стени и се разпространили из целия Троянски регион.
И днес тези традиции се пазят живи от местните хора и са дълбоко вкоренени в техния начин на живот, а славата на троянската сливовица отдавна е прекрачила границите не само на този край, но и на България. Още през далечната 1892 г. манастирската сливова ракия печели бронзов медал на Световното изложение в Анверс, Белгия. А в наши дни местният завод изнася голяма част от продукцията си за САЩ и Европа. Истинските познавачи и майстори на вълшебното питие разкриват тайната, че добрата напитка е тази, която е запазила специфичния сливов аромат и има цвета на старо злато.
"Традиционно в последните години празникът се открива от Общинския младежки духов оркестър с мажоретки в парка на Националното изложение. Освен това, предоставяме възможност на гостите да се включат в демонстрацията на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Целта е да пресъздадем автентичната атмосфера на празника, където признати майстори да демонстрират своите умения за изваряване на сливовата ракия, а гостите да усетят духа на местните традиции. Това невероятно преживяване на празника ще ги накара да се върнат назад във времето, а глътката „жива вода”, която всеки отпива на входа на изложението, отпуска сетивата и връща радостта от живота", разказва Иван Чакъров, директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, цитиран от БНР.
Целия материал за фестивала на сливовата ракия в Троян четете в рубрика Актуално на портала...