Троян ще се превърне в столица на сливата и сливовата ракия

От 21 до 29 септември там ще се проведе първият български фестивал на сливата, финансиран със средства по ОП „Регионално развитие”

Дегустация на прочутата троянска сливова ракия, придружена от специални мезета и други кулинарни изкушения, много музика и танци, и само положителни емоции обещават организаторите на превърналия се в традиция колоритен Празник на сливата и троянската сливова ракия. За двадесети път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак ще посрещне през септември всички изкушени от подобни атрактивни преживявания. Наред с керамиката, сливовата ракия е запазената марка на красивия старопланински град Троян и околните села. Традициите, свързани с производството й, се крият назад във времето, преди повече от сто години. Предание разказва, че първата дестилация на сливова ракия е станала зад стените на красивия Троянски манастир. По-късно тайнствените процедури за производство на елексира преодолели манастирските стени и се разпространили из целия Троянски регион.

И днес тези традиции се пазят живи от местните хора и са дълбоко вкоренени в техния начин на живот, а славата на троянската сливовица отдавна е прекрачила границите не само на този край, но и на България. Още през далечната 1892 г. манастирската сливова ракия печели бронзов медал на Световното изложение в Анверс, Белгия. А в наши дни местният завод изнася голяма част от продукцията си за САЩ и Европа. Истинските познавачи и майстори на вълшебното питие разкриват тайната, че добрата напитка е тази, която е запазила специфичния сливов аромат и има цвета на старо злато.

"Традиционно в последните години празникът се открива от Общинския младежки духов оркестър с мажоретки в парка на Националното изложение. Освен това, предоставяме възможност на гостите да се включат в демонстрацията на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Целта е да пресъздадем автентичната атмосфера на празника, където признати майстори да демонстрират своите умения за изваряване на сливовата ракия, а гостите да усетят духа на местните традиции. Това невероятно преживяване на празника ще ги накара да се върнат назад във времето, а глътката „жива вода”, която всеки отпива на входа на изложението, отпуска сетивата и връща радостта от живота", разказва Иван Чакъров, директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, цитиран от БНР.

Целия материал за фестивала на сливовата ракия в Троян четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.