1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В с. Рабово ще се проведе Фестивал на хляба

В с. Рабово ще се проведе Фестивал на хляба

Снимка:

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание на Фестивала на хляба в с. Рабово, община Стамболово (Източните Родопи), който се организира на 27, 28 и 29 юли.

Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България - от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб.

Кулминацията на фестивала е на 28 юли, когато е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. В късния следобед ще бъдат обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. На 29 юли се предвижда дискусия на тема „Лимецът - храна на бъдещето", както и учредяването на Асоциация на производителите на стари сортове зърнено-житни култури.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Гостите на единствения по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи през миналата година бяха 180. Тази година инициаторът на фестивала Петко Ангелов очаква над 200 гости. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни с диетични и здравословни качества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.