1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 12 милиона и 611 хиляди тона ябълки ще приберат овощарите в ЕС тази есен

12 милиона и 611 хиляди тона ябълки ще приберат овощарите в ЕС тази есен

Най-популярният сорт остава "Златна превъзходна" с над 2,3 милиона тона

12 милиона и 611 хиляди тона ябълки ще приберат овощарите в Европейския съюз тази есен. Това са 36 процента повече в сравнение с 2017-та и 13 на сто над средното за последните три години.

Прогнозираната реколта ще бъде най-голямата от 10 години насам, като най-значителен дял от нея се пада именно на Полша. Стопаните там ще приберат  близо 4,5 милиона тона, 56 процента повече, отколкото през миналата година.

С близо една трета ще се увеличи реколтата в Италия, а тази в Германия – с две трети, сочат актуалните прогнози. Други големи производители като Франция и Холандия също ще имат по-добри резултати в сравнение с 2017 година.

Най-популярният сорт остава "Златна превъзходна" с над 2,3 милиона тона. Тази година реколтата от сорта ще бъде с 23 процента по-голяма. Двуцифрено увеличение има и при сортовете "Гала", "Йонаголд" и Боскоп.

За разлика от европейските си колеги, облагодетелствани тази година от времето, китайските производители очакват с 30 процента по-слаба реколта. Това ще даде възможност на европейските износители да продават стоката си на пазари, обслужвани в предишни години предимно от Китай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.