1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 12 страни от ЕС ще плащат глоби за надвишени млечни квоти

12 страни от ЕС ще плащат глоби за надвишени млечни квоти

Произведени са общо почти три милиона тона мляко повече

12 държави от Европейския съюз са надвишили млечните си квоти през последния сезон. Това се случва след като ограниченията отпаднаха на 31 март тази година.

По данни на Европейската комисия, най-голямото превишение е в Германия – над един милион тона мляко. На второ място е Полша с почти 600 хил. тона, следвана от Холандия с половин милион тона. Глоби ще трябва да платят още Ирландия, Австрия, Белгия, Дания, Естония, Италия, Люксембург, Испания и Кипър. 12-те държави са произвели общо почти три милиона тона мляко повече, което означава, че глобите са в размер на 817 милиона евро.

Дългът само на Германия се равнява на 309 милиона. Част от тези суми ще се върнат в селското стопанство под формата на различни европейски помощи, обещават от Брюксел. За 2016-та година в бюджета на Съюза са предвидени 698 милиона евро повече за аграрния сектор, като 500 милиона са за млекопроизводителите и свиневъдите. Други 200 милиона ще получат овощари и зеленчукопроизводители за изтегляне на продукция от пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.