1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 35 овце и 74 кози в село Стоилово са умъртвени заради шарка

35 овце и 74 кози в село Стоилово са умъртвени заради шарка

Засега обстановката в 10-километровата зона е спокойна

35 овце и 74 кози в село Стоилово са умъртвени заради шарка, съобщи д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните, цитиран от  Радио „Фокус”.

Още в светлата част в събота е извършена депопулация на дребните преживни животни в странджанското село Стоилово. Всички възприемчиви 35 овце и 74 кози в селото са били унищожени по хуманен начин. В неделя е приключило клиничното обследване и на всички възприемчиви животни в Малко Търново. Засега обстановката в 10-километровата зона, в която влизат четири населени места – град Малко Търново и селата Стоилово, Калово и Забарнево, е спокойна, посочи Пачев.

„Съгласно заповедта на директора на Агенцията по безопасност на храните, наши медицински екипи ще продължат през три дни да извършат клинични прегледи на възприемчивите животни в тези населени места. Съгласно предходните заповеди за усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция, служителите ни от останалите гранични общини Царево и Средец, също продължават да извършват клиничните изследвания на възприемчивите животни в съответните селища, в близост до границата с Турция”, обясни той.

Според д-р Пачев, в момента служителите от областната дирекция подготвят документите за обезщетения на стопаните, на които бяха ликвидирани животните. По възможно най-кратки срокове се изисква информация за пазарните цени, за да може да бъде изпратен наборът от документи в столицата за своевременно обезщетяване на стопаните, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.