1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 8,41 млн. хектолитра вино произведоха в Германия през 2020 г.

8,41 млн. хектолитра вино произведоха в Германия през 2020 г.

67% от произведените вина са бели

През 2020-та германските лозари прибраха по-добра реколта, отколкото година по-рано. Въпреки това количеството остава под средното за последните пет години
 
От реколтираното грозде винарите са произвели близо 8,5 милиона хектолитра вино и гроздов сок, показва статистиката. Това са 2,3 процента над резултата от 2019-та, но с близо 5 на сто под средното количество, регистрирано за периода между 2014 и 2018 година.
 
Една от причините за сравнително слабата гроздова реколта е, че 2020 година беше третата подред с изключително сухо лято. Заради високите температури обаче се очаква виното да бъде с високо качество. 
 
Малко повече от половината вино и сок са произведени в два големи лозарски региона – Рейн-Хесен с 2 милиона и половина хектолитра и Пфалц с един милион 750 хиляди хектолитра. На трето място са винарите от поречието на река Мозел, но там винопроизводителите приемат за преработка грозде и от други, по-малки региони.
 
67 на сто от произведените през миналата година германски вина са бели, останалите 33 на сто се разпределят между червени и розета. Ако общото количество се бутилира, това са около 1 милиард и 100 милиона бутилки по 750 милилитра. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.