1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Голям интерес към мярката за съхранение на вино

Голям интерес към мярката за съхранение на вино

Станимир Стоянов от Съюза на енолозите коментира подпомагaнето

Общо 58 заявления на стойност над 17 007 160 лв. бяха подадени по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Приемът на заявления приключи на 12 март 2021 г. Ето как коментира Станимир Стоянов – председател на Съюза на енолозите в България:

 „Доста голяма част от винопроизводителите са заявили количества за съхранение. Тази година мярката е променена в сравнение с първия прием, от миналата година, в няколко аспекта. От гледна точна на цената на литър за съхранение на вино, която е променена от 4 стотинки на 7 стотинки. Имаме промяна в тази насока. От друга страна, самият период също е доста по-голям и тука говорим вече за период, който е максимум 11 месеца. От тази гледна точка вече доста винопроизводители имаха интерес да се включат в мярката, тъй като дори и при по-минимални количества вина за съхранение, финансовото изражение си заслужаваше, за да се кандидатства.“

Един от основните фактори при прилагането на мярка “Кризисно съхранение на вино“ се явява възможността за авансово плащане в размер на 100 % от одобрената финансова помощ.

Станимир Стоянов:

„Има подадени количества за съхранение на обща стойност 17 милиона лева, а общият бюджет на мярката беше 5 млн. – 5,5 мнл., така че сега предстои да разберем как ще протече оттук насетне цялата процедура. Дали ще бъдат намерени допълнителни средства, за да покрият всички предложения от избите или пък ще има някаква промяна в ставката на литър вино.“

Дъжавен фонд „Земеделие“  предстои да извърши проверки на място от страна на всички подадени заявления за кандидатстване от винарските предприятия, чиято цел е да се удостовери съответствието с посочените количества съхранявано вино. След приключване на административната обработка на получените резултати от проверките, ДФЗ ще пристъпи към изготвяне и сключване на договори с одобрените кандидати.

Автор: Георги Куситасев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.