1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 85 млн. евро за благото на животните

85 млн. евро за благото на животните

Фермерите ще посещават курсове за допълнителна квалификация в областта на хуманното отношение към животните

По 4 евроцента на продаден килограм месо внасят от 1 януари търговците в Германия в специален фонд, който ще помага на животновъдите да осигурят по-добри условия за птици и свине. Инициативата бе стартирана миналата година от хранителната индустрия в страната.

За да участват, животновъдите трябва да членуват в акредитирана система за контрол на качеството. Така те ще могат да получават средства от Фонда, стига да изпълнят определени критерии. В най-скоро време се очаква да бъдат публикувани изискванията за птицевъдите.

Едно от предварително установените условия е, фермерите да посещават курсове за допълнителна квалификация в областта на хуманното отношение към животните и тяхното здраве.

Регистрацията на птицевъдите започва през май, а от юли стопанствата, които са подали заявления за участие, ще бъдат проверявани доколко са изпълнили критериите.

Организаторите са пресметнали, че още през първата година от инициативата ще могат да се възползват 300 милиона кокошки, 15 милиона пуйки и 8 милиона свине.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.