1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ААЗП внесе предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

ААЗП внесе предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

Снимка:

Целта е да се предотврати загубата на 500 млн. лв. от ПРСР (2007-2013 г.)

Асоциация на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) внесе в Комисията по земеделие и храни към Народното събрание предложение за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ).

Внесените промени имат за цел да защитят интересите, както на всички бенефициенти по мярка 214 „Агроекологични плащания“, така и на всички земеделски стопани (ЗС) и да се възпрепятства очертаваща се загуба на стотици милиони европейски средства. С промяната ще се отрегулира изискването за ползване и поддържане на една и съща по размер и географски разположена площ на ЗС, одобрени по мярка 214. Основно изискване по мярката е  първоначално одобрената през първата година площ да бъде запазена през 5-те години на изпълнение на агроекологичната дейност, като е допустимо намаление максимум до 10%.

Очакваме Комисията по земеделие в НС да предприеме незабавни действия по приемане и обнародване на предложените промени, за да се приложат през текущата кампания за заявяване на обработваните площи, изтичаща на 30 май 2014 г., заявяват в прессъобщение до медиите от ААЗП.  В противен случай, усвояването на средства по Агроекология ще се превърне от успех в крупен провал. В Министерство на земеделието и храните, Асоциацията е предложила необходимите промени и в Правилника за прилагане на закона. Така субективният фактор в действащата нормативна уредба ще бъде изключен и ще се създадат ясни правила при сключване на споразуменията по член 37, точка В от ЗСПЗЗ. В противен случай, сигналите, които получаваме от наши членове и други земеделски стопани за масов рекет от фирми и лица, които наемат земи в одобрените им по Агроекология площи, ще се разраства и ще доведе до непоправими последствия. Фирмите и лицата заявяват, че ще обработват наетите земи в реални граници, което е практически невъзможно, но се допуска от сега действащата нормативна уредба и води до явлението "фермерски рекет". По този начин земеделските стопани стават зависими и не могат да изпълнят ангажимента си за припокриване на площите.

Именно за това Асоциацията алармира още на 27 март, че земеделските стопани са изложени на огромен риск да връщат вече получени от тях средства, което  ще доведе до загубата на 500 млн. лева и последващи фалити на честни земеделски стопани, които са отказали да плащат фермерски рекет.

Ако не бъдат разгледани и приети предложените промени в ЗСПЗЗ в срок, гарантиращ възможността на производителите да изпълнят поетите ангажименти по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., Асоциация на агроекологичните земеделски производители ще излезе с решение по отношение на бъдещите си действия, с цел разрешаване на този сериозен проблем. Разчитаме на отговорно държавническо поведение, както от страна на Народното събрание, така и на Министерство на земеделието и храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.