1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Агонията на млечния сектор в България и възможностите за изход от нея

Агонията на млечния сектор в България и възможностите за изход от нея

Млекопроизводителите искат стабилизиране на изкупната цена на кравето мляко на около 60 стотинки за литър

Представители на Съвета на българските аграрни организации, Национална асоциация на млекопризводителите в България, Асоциацията на млекопроизводителите в гр.Стара Загора, Асоциация на млекопроизводителите "Тракия милк", гр.Пловдив и Асоциацията на биволовъдите в България алармираха на специална пресконференция вчера  (01.08.2010 г.) за тежката криза в която се намира млечния сектор в България. В специална декларация до министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и до изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” те изразиха своята позиция за изход от критичната ситуация.                

Млекопроизводителите искат стабилизиране на изкупната цена на кравето мляко на около 60 стотинки за литър. За биволското мляко, според тях, цената трябва да бъде минимум 1,50 лв.за литър. От бранша настояха още за по-лесен достъп до кредитиране и данъчни облекчения. В противен случай животновъдството наистина загива. За първите четири месеца на тази година производството на мляко у нас е намаляло с близо 10%. В същото време и изкупните цени са се сринали. Като се добави към това и сравнително ниското подпомагане на сектора животновъдите са изправени пред фалит.                         

Затова Людмила Тодорова, председател на Съвета на Аграрните организации, обяви категоричното искане за стабилизиране на цените на млякото в България като предупреди, че не приемат оправданията за пазарна икономика. По думите й „и в Европа е пазарна икономика, но там мерки като интервенция на сухо мляко, складиране на масло и експортните субсидии изиграха своята роля и стабилизираха цените.”

Заради тежката ситуация в декларацията си до изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” животновъдите настояват да им бъдат разсрочени кредитите за закупуване на фураж през следващите две години. Атанас Къцов от Асоциацията на млекопроизводителите, Пловдив декларира, че търсят диалога и затова искат среща с премиера. „Но, ако не ни разберат – протести ще има през септември, октомври.”, предупреди той.

Декларацията им ще бъде изпратена до министъра на земеделието, до директора на ДФ "Земеделие" и до г-жа Сабин Ларюел - министър на малките и средни предприятия, на земеделието и политиката в областта на науката на Кралство Белгия, председател на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, съобщиха от Съвета на аграрните организации. Млекопроизводителите вече са изпратили всички свои искания, включително и тези за необходимостта от отпускане на специфични кредити за отрасъла, до Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.