1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. AGROEXPO – най-голямото изложение за аграрна техника в Турция

AGROEXPO – най-голямото изложение за аграрна техника в Турция

Около 900 турски и международни компании показаха най-новите си достижения в агроиндустрията

Между 6 и 9 февруари в турския град Измир на брега на Средиземно море се състоя 15-тото издание на най-голямото изложение за аграрна техника в страната. На площ от повече от 110 хиляди квадратни метра около 900 турски и международни компании показаха най-новите си достижения в технологиите за обработка на почвите, трактори, комбайни, модули за прецизно земеделие, както и технологии за животновъдството. По покана на Turkish Agro Exporters (https://en.agroexpo.com.tr/), частна асоциация за поощряване на турския износ в агросектора, както и на колегите от AGRO TV Турция (http://www.turkishagriexporter.com/), наш екип посети изложението.

agroexpo

Турция е една от най-големите производителки на селскостопански продукти в Европа. За да задоволят търсенето, на местния пазар за машини и технологии действат както най-големите световни компании като John Deere, Case, Fendt, New Holland и др., представени в повечето случаи със собствени фабрики, така и местни фирми. Качеството на техните продукти по нищо не се различава от това на големите в бранша, но те са на значително по-изгодна цена, което ги прави много привлекателни и за българските фермери.

Agroexpo
  
agroexpo

Турските производители предлагат широка гама от прикачни машини, които ще задоволят и най-взискателния потребител. На голяма популярност в повече от 100 държави се радват турските плугове, пръскачки и балиращи машини, както и оборудването за животновъдството – от малки доилни апарати за овце и кози, до цялостни решения за компютъризирано отглеждане на млечни и месодайни говеда и птици.

agroexpo

Днес Турция е сред първите 10 световни дестинации за износ на хранителни продукти от Европейския съюз, като за миналата година експортът от ЕС е на стойност 3,4 милиарда евро, отбелязвайки ръст от 4,7 % спрямо 2018 г. В същото време страната е седма по доставки за Съюза. Миналата година вносът от Турция е на стойност 4,6 милиарда евро. Освен това страната разполага с много силно биоземеделие. В сектора действат над 80 хиляди ферми.
Между 2015 и 2019 година в страната са произведени близо 283 хиляди трактора, повечето от които пласирани на вътрешния пазар. За същия период в чужбина са доставени 90 хиляди такива машини на стойност близо 2 милиарда долара. През тези пет години основният вносител са Съединените щати. Само през миналата година в Америка са доставени трактори за 200 милиона долара. Други големи пазари за турски селскостопански машини са Ирак, Узбекистан, Алжир, Азербайджан и България. 


Автор: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.