1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ANSVSA нареди ограничителни мерки за търговията с мляко и млечни продукти от България

ANSVSA нареди ограничителни мерки за търговията с мляко и млечни продукти от България

Производители на млечни продукти изнасящи продукция за Румъния, вече носят последствията от въведената забрана предупреждават от НСГБ

Националният съюз на говедовъдите в България информира, че ANSVSA - Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - Националният санитарен ветеринарен съюз по въпросите за безопасност на храните на Румъния е наредил ограничителни мерки за търговията с мляко и млечни продукти от България.

ANSVSA информира общественото мнение относно мярката, предприета от забраната за пускане на пазара в Румъния на следните продукти, получени от говеда в България: коластра, непастьоризирано мляко ,сирене от непастьоризирано мляко, прясно сирене, пармезан, някои видове кисело мляко, някои видове традиционни продукти).

На 14-ти юни 2016 бе прието Решение 2016/645, от Постоянния комитет на Европейската комисия, по растения, животни, храни и фуражи, секция хигиена, решение за одобрение на програма за прилагане на някои защитни мерки срещу заразния нодуларен дермат който се е разпространил в цялата територия на България, е въведена област на ограничение.
Според Кодекса за сухоземните животни - Terrestrial Animal Health Code, се смята, че в една страна има разпространен вирус на нодуларен дермати, след потвърждаване на огнищата на територията й, или в резултат на използването на ваксинация срещу заразата на вируса .

На 22 юни ANSVSA обявява, че броят на огнищата на разпространението на ЗНД по кожата на едрия рогат добитък в балканските страни, възлиза на 281, повечето от които са били потвърдени в България или 173 огнища.

По данни на НСГБ към днешна дата, отчета за напредъка на ЗНД по едрия рогат добитък (Lumpy заболяване на кожата) на Балканите, е както следва: Гърция - 56 огнища, България - 173 огнища; Сърбия - 17 огнища; Република Македония - 35 огнища - се казва в изявлението на ANSVSA.

В Румъния не са намерени огнища до момента, но страната е изложена на риск от гледна точка на заразени области, непосредствено около границата на страната.

По силата на член 7 от Решението, независимо от забраната, съдържаща се в член 3, компетентният орган може да разреши пускането на пазара на мляко за консумация от населението, получено от говеда, отглеждани в стопанства, разположени в рамките на ограниченията, ако млякото е преминало пречистване (посочено в часта от приложение IX към Директива 2003/85 / ЕО).

В същото време, превозите до други държави-членки, трябва да бъдат придружени от официален здравен сертификат в съответствие с образеца в приложението към Регламента (ЕО): "Мляко и млечни продукти в съответствие с Решение (ЕС) 2016/645 за прилагане решенията на Комисия от 22 април 2016 г. относно някои защитни мерки срещу заразен нодуларен дерматит в България".

Производители на млечни продукти изнасящи продукция за Румъния, вече носят последствията от въведената забрана предупреждават от Националния съюз на говедовъдите в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.