Резултатът не влияе на безопасността на продуктите
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира два вида сирене с отклонения във физикохимичния състав. Пробитеса взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.
В две от пробите, предлагани като краве сирене, са установени много занижена масленост и високо водно съдържание. Лабораторно доказаните стойности в пробите не отговарят на заложените в технологичната документация за производство на продуктите. Резултатът не влияе на безопасността на продуктите.
Действията на контролния орган продължават.
Пробовземането е извършено в присъствието на представители на Комисия за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“. Взети са общо 8 проби от млечни продукти за изследване за наличие на немлечни мазнини и по физикохимични показатели. Очакват се резултатите на още 5 проби.