1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бъдещото развитие на много селскостопански региони на ЕС може да бъде изложено на риск

Бъдещото развитие на много селскостопански региони на ЕС може да бъде изложено на риск

ОСП е спасителен пояс за 30-те милиона души, заети в тази сфера

Бъдещото развитие на много селскостопански региони на Европейския съюз може да бъде изложено на риск, ако предложените реформи на Общата селскостопанска политика не поправят сериозните дисбаланси в настоящата система. Те трябва да осигурят постоянна подкрепа за многото дребни и средни земеделски стопани и производители, които представляват по-голямата част от сектора в общността. Това предупредиха представителите на местните и регионалните власти след приемането на три становища на пленарната сесия на Комитета на регионите, проведена в Брюксел, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, цитиран от в. „Монт прес”. Живков е негов член втори мандат.

Селското стопанство е основен елемент в икономиките на много европейски региони, а ОСП е спасителен пояс за 30-те милиона души, заети в тази сфера. Въпреки това според Луис Дурнвалдер, президент на автономната италианска провинция Болцано, реформата трябва да премахне продължаващите дисбаланси в начина, по който ОСП подкрепя селскостопанския сектор, основаващ се на историческата система на плащания. По този начин ще се гарантира, че тя предоставя по-справедлива и по-добре насочена подкрепа, особено за по-малките предприятия или тези, които работят при специфични неблагоприятни географски условия. Жизненоважно е да бъде създадена по-справедлива система. От комитета призовават за по-последователен подход към ОСП, по-специално като се даде по-ясно определение на ролята на политиката за развитие на селските райони и нейната съвместимост с политиката на сближаване. Нужно е всички селски региони на ЕС да имат достъп до инструментите за популяризиране и диференциране на техните продукти на местния, европейския и международния пазар.

Според комитета бъдещето на ОСП не може да се разглежда независимо от европейската търговска политика. Ако селскостопанските производители трябва да покриват стандарти, които са по-високи от международните и водят до допълнителни разходи, те трябва да се имат предвид при разпоредбите относно вноса, категорични са от КР. Преките плащания трябва да останат основната схема за стабилизиране на доходите на земеделските производители като възнаграждение за произведените обществени блага и компенсация за по-високите стандарти на производство в ЕС, считат от комитета. Вторият стълб на ОСП, насочен към развитието на селските райони, е признание за това, че дейността на съвременните земеделски стопани не се изчерпва с производството на храни, а включва много повече от насърчаването на туризма до борбата с изменението на климата.

Селскостопанският сектор може да даде съществен принос за постигането на целите на стратегията “Европа 2020” за интелигентен, екологичен и устойчив растеж, но само ако финансирането по втория стълб се използва по-ефективно и ако другите мерки за подпомагане, като средствата по Кохезионния фонд, бъдат разбрани по-добре”, е мнението на Луис Дурнвалдер. Нужна е по-голяма подкрепа за по-малките стопанства или за тези, които са разположени в необлагодетелствани райони, беше подчертано и в становището на Рене Сушон, президент на френския регион Оверн, относно схемите за качество на селскостопанските продукти като защитените наименования за произход . Европа има традиции в производството на висококачествени хранителни продукти, много от които са специфични за отделните региони. ЕС признава съществените ползи, които това може да предостави на производителите, голяма част от които са малки или средни предприятия, работещи при трудни географски условия. Все още може да се направи много, за да се използва тяхната добавена стойност, например чрез създаването на нови определения като “продукт на планинското земеделие”. Местните хранителни системи са ключови двигатели за множество регионални и местни икономики и е важно те да бъдат подкрепяни.

Възможностите за европейските производители на световната сцена беше централна тема в становището на Емилия Мюлер, държавен министър по федерални и европейски въпроси на германската провинция Бавария, относно т.нар. “Пакет за млякото”. Либерализирането на пазара на млякото и предложеното постепенно премахване на квотите до 2015 г. без съмнение ще доведат до по-голяма нестабилност на цените, а много малки и средни производители ще бъдат в риск. Това на практика ще предостави и много нови възможности на европейските производители, да се възползват от повишеното търсене. Важното е да се гарантира, че тези по-малки производители, които в много региони с развито млекопроизводство представляват по-голямата част от местната икономика, няма да бъдат оставени да се справят само със собствени сили след либерализацията и че ще бъдат създадени редица нови инструменти, които да стабилизират пазара на млякото и да помогнат на земеделските стопани да бъдат конкурентоспособни на световния пазар.

Комитетът на регионите е асамблея на регионалните и местните власти в ЕС. В него участват 344 души на изборни длъжности от 27-те държави на ЕС. Той може да се обръща към съда на Европейския съюз, ако правата му са нарушени или е на мнение, че определен закон на ЕС нарушава принципа на субсидиарност или не зачита правомощията на местните и регионалните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.