1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България е на трето място в света по производство и износ на билки

България е на трето място в света по производство и износ на билки

Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид

България е на трето място в света и лидер в Европа по производство и износ на билки. Годишно се добиват около 15 000-17 000 тона медицински и ароматни растения, пише dir.bg.

В същото време обаче едва около 2 000-3 000 тона се преработват или консумират в България, информират от фондация "Информация и природозащита", цитирани от БТА.

Около 200 български билки от 140 растителни вида се изнасят навън, предимно за Германия (65 на сто), Испания (10 процента), Италия (5 на сто), Франция (5 на сто) и други страни (15 процента). Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за дълбочинна преработка в чужбина. След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени, отбелязват експертите.

Според тях нашата страна и българският бизнес губи много от факта, че изнася добитите лечебни растения в изсушен вид, а не ги преработва, което генерира по-високи печалби. В тази връзка фондация "Информация и природозащита", съвместно с представители на науката, работят активно за популяризиране на лечебните растения като алтернативен бизнес в българските планински села.

Проектът "Модел за опазване и устойчиво ползване на лечебните растения на общинско ниво с участието на организациите на гражданското общество, местните общности и медиите" се финансира по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Целта му е повишаване на информираността за това, че българските лечебни растения могат да бъдат ключ към развитието на устойчиви бизнес инициативи в България, информират експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.