България ще подготви световен стандарт за производство на бяло саламурено сирене и кашкавал

Снимка:

Очаква се експертите да се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт

България ще подготви световен стандарт за производство на бяло саламурено сирене и кашкавал. Това ще е първата задача, с която ще се заемат родните експерти веднага щом страната ни бъде приета за член на Световната млечна асоциация.

Новината съобщи държавното млечно предприятие “Ел Би Булгарикум”, предаде в. "Марица", цитирани от econ.bg. Работата по световните стандарти за сирене и кашкавал още не е започнала, но се очаква експертите да се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт (БДС). Според него традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски. Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС.

Когато рецептата стане факт, всички държави по света, които искат да произвеждат българско бяло саламурено сирене и кашкавал, ще трябва да се съобразяват с нея.