1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще внася пшеница безмитно в Турция

България ще внася пшеница безмитно в Турция

От създалата се ситуация вече спечелиха Украйна, Унгария, Литва и Латвия

България ще внася пшеница в Турция, без да плаща мито. В списъка са още Казахстан, Босна и Херцеговина, Франция и Канада. На 15 март тази година южната ни съседка въведе критерий за произход за безмитен внос на зърно, слънчогледово олио и шрот, ориз и бобови култури.

Прави впечатление, че от списъка отсъства Русия, доскоро основен доставчик на Турция. През миналия сезон Федерацията е внесла 4 милиона тона. Сега обаче митото е 130 процента.

Според търговци в Турция, причината се крие в руската забрана за внос на турски домати и други храни и продукти. Ембаргото бе въведено след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител близо до турско-сирийската граница в края на ноември 2015 година.

От създалата се ситуация вече спечелиха Украйна, Унгария, Литва и Латвия, които този месец ще могат безмитно да доставят в Турция общо половин милион тона пшеница. На по-късен етап нашата страна, заедно с определените от турска страна, също ще може да изнася зърнени култури за южната ни съседка, без да плаща вносни мита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.