1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред ЕК

България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред ЕК

Доклад на Еврокомисията предвижда забрана на съставките гераниол при розовото масло и линолоол и линалин при лавандулата

България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред Европейската комисия”, това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на отриването на Международното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарство – „Зелена седмица" 2013 в Берлин, Германия.

Аз поемам ангажимент да търся среща с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запозная с нашата позицията по повод доклада за забрана на съставките гераниол при розовото масло и линолоол и линалин при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти. В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване.  Министър Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.

България е най-големият производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда 1 500 кг розово и 100 тона лавандулово масло. 2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насъждения са общо 38 хиляди дка.

Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция, Китай, Австрия, Испания и Холандия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.