1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български и сръбски млекопроизводители обменят опит в устойчивите практики на сектора и пазара

Български и сръбски млекопроизводители обменят опит в устойчивите практики на сектора и пазара

Снимка:

Фондация „Стамен Григоров“ разработи проект по „Трансгранично сътрудничество“

Фондация „Стамен Григоров“, община Трън и партньорите й от сръбския град Ниш представиха изпълнението на проекта за Укрепване на капацитета на производителите и преработвателите на мляко с акроним ЕСО-МИЛК по Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Сърбия.

В изпълнението на проекта участва и Асоциация „Клъстер Сирене Юг“ – област Нишава, Сърбия. Неговата цел е да насърчи добросъседските отношения, икономическото, социално и културно сближаване в трансграничната зона чрез установяване на взаимноизгодно сътрудничество и бизнес партньорства между българските и сръбските производители и преработватели на мляко и млечни продукти и популяризирането на техните качества и устойчиви практики на производство.

Изпълнявайки дейностите по проекта, община Трън е извършила ремонт на специална зала в Културния дом на град Трън, където ще се помещава бъдещ офис на клъстер, който партньорите по проекта смятат да изградят. В него ще се извършват срещи и обучения с цел съживяване на животновъдството и икономиката в региона на пограничните области със Сърбия.

От 29 до 31 май в обновената зала се проведе обучение на 20 наши фермери и млекопреработватели с предоставяне на информация за повишаване на качеството на произведеното мляко от дребните животновъди. Лектор от Института за пазарна икономика представи на присъстващите земеделски производители актуална информация за възможностите на Програмата за развитие на селските райони, начините и условията за кандидатстване по нея и предстоящите й изменения в новия програмен период (2014-2020 г.).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.