При ниските изкупни цени на суровото краве мляко, кооперирането е единствения изход за българските фермери
Блокадите на гръцките фермери, чието основно искане е да се намали данъчната тежест върху тях, не спряха българските им колеги от организация на млекопроизводители „Фермерско мляко“ ООД, община Раковски, "Карнобатско мляко", област Бургас и част от ръководството на Националния съюз на говедовъдите в България да обменят опит с кооператив от района на Лариса. „Voskos” е съставен от 14 фермера отглеждащи 5 хиляди овце, от които произвеждат 1 000 тона сурово мляко. Фермите им са разположени в местност „Ливади“ в полите на планината Олимп, където се отглеждат общо 60 хиляди висококръвни овце - кръстоски на високомлечни породи Хиос, Източнофризийска и Лакон.
Във фермата на председателя на управителния съвет на кооператива Антонио Тасос се отглеждат кози и овце за мляко, както и говеда за месо. На местно ниво има създадена организация по изкупуване на телета и агнета, а цената на овчето мляко е около 1 евро. Поради нестабилната изкупна цена на произвежданото сурово мляко те се захващат с нелеката задача да организират кооператив и да изградят собствено преработвателно предприятие, чрез което да имат достъп до пазара с краен продукт.
В предприятието се произвеждат кисело мляко, извара, сирене и кашкавал, които реализират веднага или складират в периодите, когато цената на млякото е ниска. Днес те преработват суровина на техни колеги и реализират дори износ към западни държави като Германия. „Посетихме колегите, за да изучим техния опит в управлението на кооператива, задълженията и правата на съдружниците и най-важното да разберем начина на структуриране и управление на млекопреработвателното предприятие. При стабилно установилите се ниски цени на суровото краве мляко, кооперирането и преработката му са единствения изход за българските фермери.“, сподели Рангел Матански – управител на „Фермерско мляко“ ООД