1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Банка спира кредитите за производители на соя в Бразилия

Банка спира кредитите за производители на соя в Бразилия

Ще се финансират само проекти за залесяване

Една от най-големите френски банки спира финансирането на бразилски производители на соя и говеждо месо, които ползват площи от изсечени джунгли. Така банката иска да даде своя принос в борбата с унищожаването на тропическите гори в региона.
 
От ограниченията са засегнати всички фермери, които обработват земи, за които след 2008 година са изсечени горски масиви, обявиха от централата на банката в Париж. Мярката ще се прилага и за компании, търгуващи със съответните продукти. Освен това банката призовава своите клиенти да бойкотират говеждо месо и соя, идващи от региона Серадо, т.е. саваните в централна Бразилия. Там ще се финансират само проекти, които до 2025 година започнат проекти за залесяване на изсечени територии.
 
Говедовъдството и производството на соя, която се използва като фураж, са смятани за най-мощните двигатели за унищожаването на тропическите гори в цял свят. Според бразилски екоактивисти през миналата година в страната са обезлесени площи с размера на Израел, която се разпростира на малко над 22 хиляди квадратни километра. Близо половината площ на региона Серадо вече е завзета от селскостопански инициативи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.