1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Би Би Си: Тютюнопроизводителите в България се надяват на субсидии от ЕС

Би Би Си: Тютюнопроизводителите в България се надяват на субсидии от ЕС

Тютюнът се продава за три евро килограма на компании, назначени от държавата

Тютюнопроизводителите в ЕС може да изглеждат като интересно явление във време, когато в целия континент са актуални драконовските мерки против пушенето на цигари, коментира Би Би Си.

Много европейци обаче продължават да разчитат на тютюна, за да печелят, и се надяват, че предложенията за възстановяване на субсидиите на ЕС ще им помогнат да съхранят работата си.

В България, която е най-бедната страна в ЕС, много производители на тютюн смятат, че се намират в несправедлива позиция. Европейските субсидии от години осигуряват по-висок жизнен стандарт в затънтените селски райони на страната. Но отглеждащите тютюн поясняват, че техните проблеми няма да бъдат решени единствено с пари и че се нуждаят от оборудване и химикали.

В източноевропейската държава има 200 000 дребни тютюневи производители при население 7,3 милиона души. Тютюнът се продава за три евро килограма на компании, назначени от държавата. Фермерите недоволстват, че гръцките им събратя от другата страна на границата взимат четири евро субсидия от ЕС за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.