1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бисер Чилингиров: Бюджетът за 2014 г. е нов удар върху животновъдството

Бисер Чилингиров: Бюджетът за 2014 г. е нов удар върху животновъдството

Снимка:

По изчисления на НОА между 70 и 90 млн. лева ще бъде недостигът само за сектора

В Националната овцевъдна асоциация сме силно обезпокоени, защото през следващите дни ще бъде нанесен поредният удар върху българското животновъдство. Парламентарната бюджетна комисия в сряда прие проектобюджета за 2014 г. на второ четене. Очаква се в края на тази седмица да започнат обсъжданията в пленарната зала.Обръщаме се към всички народни представители да защитят интересите на нашето животновъдство, защото това означава да застанат на страната на българските граждани. В проекта, който ще влезе в пленарна зала, са отделени 263 680 000 лева за Фонд „Земеделие“, с които държавата трябва да подпомогне всички земеделски отрасли. Нашето недоволство е огромно, защото само броени дни, след като беше сключено споразумението между управляващите и животновъдните организации, то вече е пренебрегнато, заявява в съобщение до медиите Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

Асоциацията е сред браншовите организации, която подписа документа и сме длъжни да припомним какво пише в него. Ние се споразумяхме за следното:

- 114 млн. лева ще са националните доплащания за животни през 2014 г.

- Животновъдите, които имат пасища и мери, ще получават допълнително по 5 лева на дка за крава и биволица, и по 1 лев на дка за овца и коза.

- Да се предвиди и държавна помощ de minimis в размер на 15 – 25 млн. лева за следващата година.

- Държавната помощ за имунопрофилактична и развъдна дейност ще възлезе на 15 млн. лева за 2014 г.

- Ще бъде въведена и намалена акцизна ставка за газьол, използван при производството на първична селскостопанска продукция от животновъдство.

"По изчисления на НОА между 70 и 90 млн. лева ще бъде недостигът само за сектор „Животновъдство“, ако депутатите гласуват предложения от управляващите бюджет. Това означава, че браншът не само няма да се стабилизира, но и ще продължи да върви надолу. Питаме обаче къде по-надолу ще вървим, след като вече сме стигнали до дъното? Питаме също и защо управляващите продължават да ни лъжат? Или изобщо не се интересуват какво ще се случи напролет. След тях – и потоп!", подчертава в изявлението си Чилингиров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.