1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 16 хиляди хектара в Германия са засети със соя

Близо 16 хиляди хектара в Германия са засети със соя

Нараства търсенето на местно производство без генно-модифицирани организми

Близо 16 хиляди хектара в Германия са засети със соя. За последните три години площите са се удвоили. Това показва статистиката на земеделското министерство.

Нараства търсенето на местно производство без генно-модифицирани организми. Преработвателната индустрия също се включва в тенденцията и осигурява съответните мощности за извличане на соево масло без ГМО.

Към момента потреблението на соев шрот във Федералната Република е около 4 милиона тона, които се набавят основно чрез внос от Северна и Южна Америка. От суровината в германските маслобойни се произвеждат масло и шрот, като последният е особено подходящ за фураж за свине и птици. Местното производство на соя без ГМО осигурява едва 30 хиляди тона соев шрот.

Това количество обаче покрива само 1 процент от нуждите от протеинови фуражи. Фермерите в южната част на страната виждат в соята все по-интересен от икономическа гледна точка продукт. Ръст на производството на културата се отбелязва и в други страни от Европейския съюз. По официални данни реколтата през миналата година е достигнала 2,5 милиона тона, от които са произведени 2 милиона тона соев шрот. Най-големите производители са Италия, Франция и Румъния. Страните осигуряват две трети от цялата европейска реколта.

Засега нито една европейска държава не може да покрие потреблението си от собствено производство, така че вносът остава изключително важен за задоволяването на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.