1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 21 милиона тона захар ще произведе Европейският съюз през новата стопанска година

Близо 21 милиона тона захар ще произведе Европейският съюз през новата стопанска година

Добри резултати се очакват и в Холандия и Полша

Близо 21 милиона тона захар ще произведе Европейският съюз през новата стопанска година. След отпадането на захарните квоти експертите коригираха предвижданията си с близо 1 милион тона нагоре. В сравнение с предходния период това са около 23 процента повече.

Причина за по-голямата реколта са както увеличените площи, засети със захарно цвекло в Европейския съюз, така и по-големите добиви. При оптимални условия, т.е. още по-ефективно използване на производствените капацитети и благоприятно време, производството може да достигне 21-ин и половина милиона тона.

За Германия и Франция, двете страни с най-голямо производство на захар в Европа, се предвижда ръст от общо 2 милиона тона до малко над 10 милиона тона, или половината от цялото европейско количество. Добри резултати се очакват и в Холандия и Полша, както и в страни като Великобритания, Белгия и Чехия.

Захар се произвежда в 19 страни от Европейския съюз, като две трети от количествата се падат на Западна Европа. Компаниите там до голяма степен са се подготвили добре за отпадането на квотите, отбелязват експертите. Направени са предимно инвестиции за подобряване на енергийната ефективност, логистиката и складовите капацитети.

Цените на захарта са стабилни, отбелязват експерти, като на Лондонската борса един тон бяла захар се търгува за около 310 евро. Заради голямото предлагане обаче, през следващите месеци се очаква поевтиняване, най-вече на вътрешния пазар на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.