1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо една трета от произведеното в България зърно се продава на черния пазар

Близо една трета от произведеното в България зърно се продава на черния пазар

Това заяви директорът на Националната служба по зърното Злати Златев

Близо една трета от произведеното в България зърно се продава на черния пазар и за него се укриват данъци. Това заяви за БНР директорът на Националната служба по зърното Злати Златев. Ден по-рано земеделският министър Мирослав Найденов даде старт на мащабни проверки за скрит износ на зърно "по камиони, кораби, кантари и складове", предаде Mediapool.

Според Златев, за да се прекрати практиката фермерите да обявяват по-ниски от реалните си добиви и укритите количества да се реализират в сделки без ДДС, би трябвало да се помисли дали субсидията за производителите на зърно да не се обвърже с размера на обявените добиви, а не да се дава както в момента за декар обработваема площ. Все пак той уточни, че сегашният начин на плащане на субсидията е свързан с европейските регламенти.

По думите му много малки производители с по 1000-2000 декара обработваема земя реализират зърното си без документи и обявяват данни, които силно се разминават със сметките на базата на засетите площи и получените средни добиви в съответната община.

"Поне едно 30 процента, така, се реализира без документи и върви по веригата съответно до производството на брашна или към износителя. Търговците предпочитат да закупуват зърно без документи. На пазара масово се оферират цени с документи и цени без ДДС. Оттам произтичат най-големите проблеми", коментира Златев.

Търговията без документи не е масова практика, но браншът има и недобросъвестни представители, каза Костадин Маринов от Асоциацията на търговците на зърно. Според неговата организация, най-добрият начин за пресичане на злоупотребите е обратното начисляване на ДДС, при което налогът се плаща от купувача.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС бе обявено като намерение и от финансовия министър Симеон Дянков преди около месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.