1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Броят на пивоварните в ЕС достигна рекордните 10 000

Броят на пивоварните в ЕС достигна рекордните 10 000

През 2018 г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри

В страните от ЕС вече има над 10 000 пивоварни, сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа (Brewers of Europe). В същото време през последните пет години производството и консумацията на бира на стария континент бележат непрекъснат ръст и увеличаване на добавената стойност на бранша.
Пивоварни

Според Годишния статистически доклад на европейската бирена организация, много от ключовите икономически показатели отчитат траен растеж. За първи път от 10 години насам производството на бира общо в страните от ЕС надхвърля 400 милиона хектолитра.  През 2018 г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри. По този показател неотклонно на първо място е Германия, следвана от Великобритания и Испания, докато България запазва 13 позиция. По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-то място, а в първата тройка традиционно отново са Чехия, Австрия и Германия с изпити над 100 л. бира на глава от населението.  

По отношение на честотата на потребление на бира у нас, проучванията показват, че 70% от хората консумират бира минимум веднъж месечно, а 52% - поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години. 35% от българите над 18 г. считат, че бирата е подходящото за тях питие, а според 30% - че е част от здравословния начин на живот при умерена консумация. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.