1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Броят на прасетата в Европейския съюз може да намалее с до 10%

Броят на прасетата в Европейския съюз може да намалее с до 10%

Според правилата на ЕС традиционните помещения за бременни свине няма да може да се използват от началото на следващата година

Броят на прасетата в Европейския съюз може да намалее с до 10%, а цената на свинското месо да се увеличи значително, когато следващата година влязат в сила по-строгите правила за хуманно отношение към животните, съобщи "Ройтерс".

Очаква се някои фермери, най-вече в Испания, да напуснат сектора. Алберто Еранс, директор на асоциацията на търговците на свинско в страната Ancoporc, оценява, че спад от 5 до 10% на животните е много основателен.

Някои ферми няма да могат да се адаптират, защото не могат да получат финансиране или географските условия ще ги оставят без възможности за разширяване и няма да могат да функционират с по-малко животни, коментира той.

Според правилата на ЕС традиционните помещения за бременни свине няма да може да се използват от началото на следващата година. Те вече са забранени във Великобритания и Швеция. Групи за защита на животните твърдят, че тези места, където животните са държани по време на бременността, са толкова тесни, че свинете не могат да се обръщат и единственото нещо, което могат да правят е да стават и да лягат, пише "Дневник".

Спад от 10% в броя на прасетата може да застраши позицията на ЕС като износител на свинско месо, коментира агенцията. Има очаквания, че промените от 2013 г. ще превърнат ЕС във вносител на свинско, заяви говорител на германската фермерска асоциация.

Стюарт Хюстън, ръководител на британската служба BPEX, която следи пазара на свинско на Острова, заяви, че новите регулации ще доведат до спад между пет и 10% в продукцията на свинско месо. "Има само три страни, които са съгласни да спазват изискванията сега, и това са Люксембург, Великобритания и Швеция. Това означава, че някои (свиневъди) ще се променят, а други ще напуснат индустрията", коментира той.

Според анализатор от датския съвет по земеделие и храни производството на свинско може да намалее с 5% в Дания, която е един от най-големите износители на свинско в света.  По думите му новите правила може да намалят износа на свинско от ЕС, но е възможно да не доведат до увеличаване на вноса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.