1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дания с нов рекорд при износа на биопродукти

Дания с нов рекорд при износа на биопродукти

На най-голям интерес в чужбина се радват екологично произведените млечни продукти

Нов рекорд при износа на биопродукти е поставила Дания през 2017 година, става ясно от данните на Националната служба за статистика. Стойността на експортираните аграрни суровини и храни е достигнала 395,4 милиона евро, с 21 процента повече, отколкото през 2016-та.

Основен клиент за датските биопродукти остава Германия, която държи 42-процентен дял. През миналата година той е нараснал с 2 на сто. На второ място се нарежда Швеция с 16 процента, а третата позиция е за Китай с една десета.

На най-голям интерес в чужбина се радват екологично произведените млечни продукти, допринесли за над 160 милиона евро от общата стойност на експорта. През 2017 година цените на тези продукти отбелязаха значителен ръст, което доведе до 36-процентно увеличение на износната им стойност, посочват експертите в Копенхаген. Биозеленчуците и биоплодовете са донесли 53 милиона, а месото – почти 45 милиона евро.

Дания е не само голям производител, но и голям потребител на биохрани. През миналата година собственото производство не е могло да задоволи нуждите, така че страната е внесла стоки за над 522 милиона евро, което е с 22 процента повече, отколкото през 2016-та. Анализатори предполагат, че тенденцията ще се запази и през следващите няколко години, като се прогнозира ръст от поне 10 процента годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.