1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дава се възможност за изграждане на общински и частни кланични пунктове

Дава се възможност за изграждане на общински и частни кланични пунктове

Снимка:

Само 90 са специализираните кланици у нас

По повод широко обсъждания в момента Закон за храните и породените въпроси за клането на едър рогат добитък, животновъди попитаха земеделския министър Мирослав Найденов какви са възможностите пред тях. Клане в специализираните кланици или изграждане на общински и частни кланични пунктове – това са вариантите пред фермерите, разясни министър Найденов по време на дискусия, инициирана от АЗПБ в Златни пясъци.

Едва 90 са специализираните кланици у нас. Има региони, в които въобще няма такива. Затова се дава възможност за изграждане на общински или частни кланични пунктове, каза още министър Найденов. Те трябва да отговарят на минимални изисквания за разлика от тежките изисквания за специфичните кланици. „Надявам се на реакция на общинските власти и на частната инициатива за изграждане на такива пунктове, за да можем да изпълним изискванията на ЕК“, допълни още министърът на земеделието. Той призова за съдействие от страна на Националното сдружение на общините.

„Имаме императивно настояване от страна на ЕК и ако то не бъде изпълнено, срещу България ще стартира наказателна процедура, а глобите възлизат на десетки хиляди евро ежедневно. Ако до края на месец март България не представи екшън-план и не предприеме действия за изпълнението му, ще стартира тази наказателна процедура“ . Решението на този въпрос се отлага с години, а България в момента има статут на свободна страна от луда крава, поясни министър Найденов. В Европа има съмнение дали извършваме необходимия брой изследвания, освен това клането в задните дворове не може да бъде обхванато в мониторинг. Ако България изгуби статута си на страна, свободна от луда крава, това ще доведе до тежки загуби на бизнеса и в експорта на хранителни продукти, допълни министърът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.