1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Депутатите приеха на второ четене Закона за опазване на земеделските земи

Депутатите приеха на второ четене Закона за опазване на земеделските земи

Проблем все още остава възстановяването на таксите при превръщането на земеделска земя в урегулиран парцел, върху който може да се строи

Депутатите приеха на второ четене Закона за опазване на земеделските земи без дискусия, предаде Агенция „Фокус”. Михаил Михайлов от Синята коалиция обясни, че проблем все още остава възстановяването на таксите при превръщането на земеделска земя в урегулиран парцел, върху който може да се строи. По думите му проблемът остава за хората, които са сменили предназначението на земята преди пет – шест години.

„Ако в момента не могат да намерят инвеститори, не им се възстановяват тези разходи, които са направили за промяна предназначението на земеделските земи”, обясни Михайлов. Ние искахме да може да бъде направено обжалване по административен ред, за да бъдат възстановени разходите, уточни Михайлов.

Депутатът посочи, че доброто, което се въвежда с този законопроект е удължаването на периода, в който да се изплатят самите обезщетения в случай, че не е започнато строителство. Така, ако сте променили статута на земята – по сегашния вариант – направили сте инвестиции и земята от земеделска става такава, върху която може да се строи, ако не се започне до две години да се строи, то тогава се променя статутът й отново в земеделска. С промените, които се правят този срок се удължава на три години, а ако е започнало строителството - на шест години, обясни Михайлов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.