1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ДФЗ отпуска кредити за производството на пшеница

ДФЗ отпуска кредити за производството на пшеница

Срокът за кандидатстване е от 14 до 30 ноември тази година

От 14 до 30 ноември тази година е срокът за кандидатстване за целеви кредит за купуването на минерални торове и семена за производството на пшеница, реколта 2012.

Семената могат да бъдат собствено производство и да са неокончателно сертифицирани. Финансовата рамка, гласувана от Управителния съвет на ДФЗ, е в размер на 9.930 млн. лв. Документи ще се приемат в областните дирекции, а изплащането на средствата ще приключи до 23 декември 2011 г. 

Кредитът за купуване на минерален тор е в размер на 80 лв. на ха, а за семена – по 60 лв. на ха. Заемите ще се дават при лихва от 6%. Зърнопроизводителите кандидатстват с едно заявление и за двете направления заедно. Заради това те могат да представят обща застраховка и обезпечение по кредита.

Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Гарантиращите инструменти следва да покриват 120 процента от размера на кредита.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.