1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ДФЗ започва да изплаща помощи на свиневъди и птицевъди

ДФЗ започва да изплаща помощи на свиневъди и птицевъди

Снимка:

Субсидиите са във връзка с поетите от тях петгодишни ангажименти за хуманно отношение към животните

Държавен фонд "Земеделие" започва да изплаща помощи на свиневъди и птицевъди във връзка с поетите от тях петгодишни ангажименти за хуманно отношение към животните. Субсидиите ще се предоставят годишно и ще покриват допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с тези ангажименти.

Птицевъдите ще получат помощ за прилагане на една или повече от следните три мерки: използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол; гарантиране на оптимално хранене на птиците; използване на вода при отглеждането на птиците, която отговаря на качествата на питейната вода.

За свиневъдите помощи ще се изплащат по три мерки: осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт; осигуряване на изкуствена светлина за 11 часа, както и за използването на фуражи, съдържащи деоксиниваленол. Кандидатите трябва да са регистрирани земеделските производители, а стопанисваните от тях животновъдни обекти да отговарят на условията на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Задължително условие е да бъде представен контролен лист от извършена проверка от Българската агенция по безопасност на храните, който показва, че са изпълнени всички задължителни стандарти за хуманно отношение към птиците и свинете.

Максималният годишен размер на помощта на глава животно е 3.19 лева за кокошки носачки (след 16-ата седмица), 8.04 лева за кокошки родители (след 18-ата седмица), 0.75 лева за бройлери, 0.54 лева за пуйки, 0.43 лева за гъски, 2.28 лева за патици, 48.36 лева за свине за периода на угояване и 60.80 лева за свине майки. Приемът на заявления по двете схеми ще продължи от 26 ноември до 7 декември 2012 г.

Документи се подават в областните дирекции на ДФ "Земеделие" по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Крайният срок за сключване на договорите и изплащане на помощта е 14 декември 2012 г.

От 26 ноември до 12 декември 2012 г. областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" ще приемат и заявления за държавна помощ за компенсация на земеделските производители, чиято реколта беше унищожена 100% от измръзване, наводнение и преовлажняване, буря с проливен дъжд, градушка и суша през летния период. Държавната помощ ще се предоставя на физически и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители.

Субсидията ще покрива 60% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. За подпомагане ще могат да кандидатстват само стопани, на които е издаден протокол от областните и общински служби "Земеделие и гори" за 100% унищожени посеви. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без намаление. Субсидиите ще бъдат преведени по банковите сметки на стопаните до 20 декември.

Земеделските производители ще намерят информация за условията и изискванията за подпомагане по схемите за държавна помощ в 28-те областни дирекции на ДФ „Земеделие” – по телефона или на място, както и на телефона на Дирекция „Краткосрочни схеми за подпомагане” в ДФЗ – 02/81 87 316.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.