1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До края на 2014 г. земеделските производители имат възможност да плащат до 40% от корпоративния данък

До края на 2014 г. земеделските производители имат възможност да плащат до 40% от корпоративния данък

Преотстъпването на данък печалба стимулира инвестициите в нова техника или сгради

До края на 2014 г. производители на растителна и животинска продукция имат възможност да плащат до 40% от корпоративния данък. Точният размер аграрните фирми определят сами, когато попълват годишната данъчна декларация по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане, пише agroplovdiv.bg, цитирайки финансовото министерство.  Декларацията се подава до 31 март за предходната година.

Преотстъпването на данък печалба се прилага от началото на 2011 г. с цел земеделските производители да бъдат стимулирани да инвестират в нова техника или сгради.

При условие, че фермерите са заявили желанието си да се възползват от данъчното облекчение, за тях е налице възможност да преотстъпят, т.е. да не внасят ефективно в републиканския бюджет корпоративния данък в размер до 60 на сто от данъчната им печалба. Размерът на преотстъпения данък се определя от самите данъчно задължени лица като той зависи не само от данъчната печалба, но и от финансовите им възможности за собствено участие.

Въпросът колко от данъка да си спестят, трябва да бъде обмислен внимателно от производителите, тъй като решението е пряко свързано с намерението им за инвестиции през следващата година. За фирмите съществува възможност да преотстъпят по-нисък размер на корпоративния данък от 60 на сто, например 10 на сто, 15 на сто или повече.

След като кандидатът се възползва от преотстъпения данък за съответната година, то през следващата той трябва да инвестира същата сума в нови активи. Ако примерно за 2013 г. земеделският производител е реализирал печалба за производство на непреработена растителна и животинска продукция в размер на 600 000 лева, то дължимият корпоративен данък в размер на 10 на сто е 60 000 лева. Максималният размер на корпоративния данък, подлежащ на преотстъпване е 36 000 лева. Лицето може да преотстъпи и по-нисък размер на корпоративния данък, ако счита че планираните инвестиционни разходи ще бъдат по-малки суми. В дадения пример обаче се внася 24 000 лева данък до 31 март 2014 г. В разгледания пример за земеделския производител автоматично възниква задължение да инвестира в нови активи сумата от 72 000 лева най-късно до 31 декември 2014 г.

Пак според същия пример земеделския производител ще спази и изискването преотстъпеният данък да не превишава 50 на сто от стойността на активите, тъй като освен преотстъпения корпоративен данък от 36 000 лева самият производител е длъжен да внесе собствен капитал от 36 000 лева, за да извърши инвестицията. Това означава, че до края на 2014 г.производителят трябва да купи оборудване и техника за 72 000 лева. За целта трябва да представи разходни документи пред данъчните. Ако не го направи, той трябва да върне преотстъпения данък от 36 хил. лв. Допустими за инвестицията са само нови активи – сгради и земеделска техника, необходими за извършване на дейността по производство на непреработена селскостопанска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.