1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До края на следващата седмица земеделските производители искат среща с премиера Борисов

До края на следващата седмица земеделските производители искат среща с премиера Борисов

Фермерите настояват да се преразгледа Бюджет 2012 в сектор земеделие

Големите браншови организации в сектор земеделие заплашиха, че ще блокират границите на България и основните пътни артерии у нас, ако до 28 ноември не се срещнат с премиера Бойко Борисов. Това съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производителите Христо Цветанов, цитиран от Дарик.

Фермерите настояват да се преразгледа Бюджет 2012 в сектор земеделие и да се спазят условията по подписната месец преди изборите финансова рамка. В документа бяха гарантирани 570 милиона лева за българското земеделие. В бюджета за следващата година обаче парите са с 230 милиона лева по-малко.

Фермерите настояват да си получат всички пари по подписаната преди изборите финансова рамка за сектора през следващата година, обясни председателят на Асоциацията на земеделските производителите Христо Цветанов: "Обръщаме се към цялата българска общественост, премиера на страната г-н Бойко Борисов, управляващата партия ГЕРБ - че очакваме в рамките на следващата седмица да намерим вариантите за диалог. Ако не последва ответна реакция, ще сме последователни в действията си и обявяваме готовност за протестни действия след 28 ноември тази година. Протестните ни действия ще се изразят в блокиране на граници, блокиране на основни пътни артерии в страната и ... съжалявам, няма да го кажа".

Всички ще загубим, ако тези обещани и договорени пари не влязат в земеделието, обясни председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков: "Неприемането на финансовата рамка, негарантирането на тези средства в сектор земеделие ще бъде пагубно за сектора, а секторът, хората, които са навързани в него, са като скачени съдове. Оттук ще рефлектира и върху собствениците на земеделски земи, върху потреблението".

Румяна Ангелова от Националната асоциация на зърнопроизводителите обясни, че от повече от две години се водят безплодни преговори с кабинета за подобряване на сектор земеделие: "Как ние всички в сектора да вярваме и как ние да постъпваме оттук нататък... Водим преговори, които в крайна сметка не доведоха до нищо съществено".

На тази етап фермерите няма да искат оставките на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския му колега Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.