1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Договорът между ЕС и Китай влезе в сила

Договорът между ЕС и Китай влезе в сила

Списъкът със защитените географски указания ще бъде разширен

От първи март е в сила договорът за защита на географските указания, сключен между Европейския съюз и Китай през ноември 2019 година. На първия етап от споразумението от защитата ще се ползват 100 европейски храни и напитки.
 
Четири години след влизането в сила на договора списъкът със защитените географски указания ще бъде разширен до 175 продукта от Европейския Съюз и Народната република. 
 
През 2019-та, когато приключиха преговорите, Китай беше третият най-голям вносител на европейски храни и напитки на стойност 14 милиарда евро. Освен това азиатската страна е вторият най-голям пазар за защитените с географско указание продукти от Стария континент. Всяка година Общността изнася за Китай такива продукти за близо 75 милиарда, което се равнява на 7 процента от общото производство на храни в Съюза. През миналата година Народната република измести Съединените щати от първото място на търговските партньори на Европа. 
 
Договорът беше сключен след 10-годишни преговори, като един от най-ярките му застъпници беше тогавашният търговски комисар Фил Хоган. Със споразумението се изключва възможността европейски продукти като гръцко сирене фета, френско шампанско, прошуто от Парма и други такива да бъдат имитирани в Китай.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.