1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Драстично са намалели тютюнопроизводителите в Източните Родопи

Драстично са намалели тютюнопроизводителите в Източните Родопи

Снимка:

В най-силните години 1982-1984-та зеленото злато се е отглеждало върху площ до 12 хил. дка

От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в Източните Родопи, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаление както на площите, така и на стопаните. Ако през 2005 г. те са били малко над 20 хиляди, през тази са три пъти по-малко - 6 200 души. Спадът е във всички общини, сериозно са засегнати не само граничните Кирково и Крумовград, известни като най – големите производители, пише "Стандарт".

В община Черноочене тази година с тютюн са засети около 2000 дка, докато през 2009 са били 6000 дка. В най-силните години 1982, 1983, 1984 зеленото злато се е отглеждало върху площ до 12 хил. дка. Днес са останали едва 600 производители.

В района през юли усилено прибират реколтата, която е с добро качество. Хората се надяват, че изкупните цени ще се запазят поне като миналогодишните, иначе се заканват да не продадат и едно тютюнево листо под 6,50 лв. за кг. Със закриването на Фонд "Тютюн" и спирането на премиите хората нямат стимул да отглеждат тютюн. Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия са оставили производителите без защита, твърдят специалистите.

Село Даскалово в момента наброява над 300 души, а преди години населението е стигало до 800. „Имаше училище до 3 клас, сега остана само детската градина, а големите деца учат в съседните Черноочене и Габрово", коментира кметът Гюнер Апти. По думите му това лято с тютюн се занимават около 70 семейства, други 90 са заложили и на пипера, червена капия.

Засега зеленчукопроизводителите от Даскалово успяват да реализират пипера. Предлагат продукцията на борсата и на пазара, на място идват и търговци от Пловдив, Пазарджик, София. През 2012 г. за килограм стопаните взели от 70-90 ст. „Годишно, ако от дка изкарат около 3 тона чушки, хората са доволни, иначе няма смисъл, защото не могат да си покрият разходите", подчертава управникът на селото Гюнер Апти.

Отливът от тютюна е сериозен. Единственият изход е гурбет на Запад. Някои ходят по два-три пъти годишно за по-няколко месеца. „40-50 души и от нашето село също работят навън", казва 35 –годишният Месут, който от 13 години е по строителните обекти в Холандия. В момента там е сам, защото децата му са малки - синът на 4, а дъщеричката на 2,5, но ако няма промяна към по –добро, след 2-3 години смята да отведе и цялото семейството в Страната на лалетата.

По неофициални данни в Кърджалийска област няколко хиляди души всяка година заминават за чужбина. Обезлюдяването е засегнало цели села в Родопите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.