1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК не предвижда законодателни промени в ущърб на българските производители на розово масло

ЕК не предвижда законодателни промени в ущърб на българските производители на розово масло

Министър Мирослав Найденов се срещна в Брюксел с комисаря по здравеопазването и политиката на потребителите Тонио Борг

"Получих уверения, че Европейската комисия не предвижда законодателни промени в ущърб на българските производители на розово масло", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща в Брюксел с комисаря по здравеопазването и политиката на потребителите Тонио Борг.

Според БТА двамата са обсъдили публикувания през ноември миналата година доклад на Европейския научен комитет за защита на потребителите за определени алергени в розовото масло и спекулациите, че това може да доведе до законодателни промени, които непряко да засегнат производителите. ЕК категорично не предвижда подобни стъпки, производителите трябва да бъдат спокойни, заяви министърът.
 
По неговите думи в случая не е ставало въпрос само за евентуални икономически загуби, но и за национален български символ. Министърът уточни, че при посоченото изследване е било проверявано единствено българско розово масло, макар сред производителите да са също Турция и Китай. Той отбеляза, че близо половината годишен световен добив на розово масло е от нашата страна. Става въпрос за около 4 тона, с цена 6000 евро за тон.

"Ще оспорваме този доклад, възможно е да бъдат взети повече мерки за потребителите, евентуално по отношение на етикетите на съответните продукти", уточни той.
 
Найденов посочи още, че е получил уверение от комисар Борг, че ЕК ще осигури 75% от средствата за борба с шапа по животните в страната. "Това е жест в тази кризисна ситуация, предвид че досега са били покривани едва половината от разходите по тези дейности", допълни министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.