1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК няма да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти

ЕК няма да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти

Министър Найденов е получил в Брюксел уверение от комисаря по здравеопазването Тонио Борг

Европейската комисия по никакъв начин няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който е получил уверение от комисаря по здравеопазването Тонио Борг в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

"Няма да има проблеми с производството, а по отношение на това дали да се увеличи добивът, всичко е въпрос на търсене и на пазар", уточни министърът.

Министър Найденов посочи още, че по отношение на лавандуловото масло българските производители са лидери на пазара вече втора година, а в производството на рози – от столетия. България е световен лидер в производството и на розово, и на лавандулово масло. Розата е символ на страната ни, тя е и наше лого. Това е въпрос и на национално самочувствие.

„Фактът, че в последните една-две години цените са рекордно високи – един килограм розово масло струва над 6 000 евро. Може би и икономическата криза се отразява, но като естествен и натурален продукт, като незаменим аромат, въпреки натиска на синтетиката, която го имитира, розовото масло ще го има и за в бъдеще”, уточни още земеделският министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.