1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК одобри схема за държавна помощ за международни изложения на етеричномаслени култури

ЕК одобри схема за държавна помощ за международни изложения на етеричномаслени култури

Снимка:

Помощта може да се прилага до 31.12.2013 г.

Европейската комисия одобри схема на държавна помощ „Помощ за участие в международни изложения в гр. Монпелие, Франция и Осми международен конгрес гр. Доха, Катар". От българска страна на международните изложения ще бъдат изложени следните етеричномаслени и  лекарствени култури:

1. Цветове и разсад от: роза (сорт Дамацена и Алба), лавандула, мента и здравец;

2. Етерични подправки: лимонена и обикновена мащерка, риган, салвия, целина, див чесън и див лук;

3. Билки: културна шипка, лайка, жълт и червен кантарион, дилянка, аптечна ружа, коприва.

На събитията ще бъдат направени презентации на характеристиките на отделните култури и тяхната употреба. Участието в изложенията цели представяне на постиженията ни при производство на етеричномаслени и лекарствени култури, усвояване на чуждия опит за по-доброто финансиране на проекти, обмяна на опит и осъществяване на контакти.

Бенефициенти на помощта са малки и средни предприятия в растениевъдния сектор (земеделски производители, регистрирани по реда на Наредба №3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители), които отглеждат етеричномаслени и лекарствени култури.

Помощта се предоставя посредством субсидирани услуги от Национален клонов съюз на производителите на етеричномаслени, маслени и енергийни култури и не може да включва директни плащания на парични суми към земеделските производители. Схемата предвижда финансиране до 80% от разходите за участие във всяко изложение. Помощта може да се прилага до 31.12.2013 г.

 

         

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.