1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕП организира награда за най-добър иновативен млад земеделски стопанин

ЕП организира награда за най-добър иновативен млад земеделски стопанин

Снимка:

Евродепутатът Мария Неделчева призовава българските фермери да участват в конкурса

Групата на ЕНП в Европейския парламент организира за първи път европейска награда за млади фермери "Награда за най-добър иновативен млад земеделски стопанин".

Наградата за иновации е въведена в опит да направи централната роля, която играят млади земеделски производители в селските райони, по-видима и да се признаят многото иновативни подходи, които те предприемат във връзка със земеделието и диверсификацията. Целта на наградата е да насърчи положителния имидж на стопанствата на млади фермери и да се определят дейностите, характеризиращи се с иновации, устойчивост и пазарна ориентация.

Организаторите подчертават, че ролята на младите земеделски стопани е от основно значение за живота в селските райони и във фермите - според статистиката младите земеделски производители представляват 10% от селскостопанския сектор на Европейския съюз.

Наградата, организирана от групата на ЕНП в Европейския парламент, е отворена за всички европейски фермери на възраст под 40 години. Тя ще бъде връчена в съответствие със следните критерии:

-Използване на ново ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион.
-Прехвърляне на иновации.
-Поддържане на иновациите.

Българският евродепутат Мария Неделчева, като пълноправен член на Комисията по земеделие на ЕП, заедно с национална организация на земеделските производители като партньор, ще могат да изберат максимум 5 проекта на млади фермери, които да бъдат представени за Европейската награда. Жури, съставено от вътрешни и външни представители, което ще се оглавява от председателя на ЕНП Жозеф Дол, ще определи победителя измежду подбраните и представени от всяка държава кандидатури.

Целия материал за европейската награда за млади фермери четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.