1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС с по-слаба реколта от летни култури

ЕС с по-слаба реколта от летни култури

Търговците на зърно обясняват редуцирането на своята прогноза за царевицата с влошените метеорологични условия по време на опрашването

Драстичен спад на реколтата от царевица в Европейския съюз очакват експертите от Европейската организация на търговците на зърно. Вместо прогнозираните през май 66 милиона тона, сега количеството се оценява на близо 52 милиона тона, основно заради горещините и сушата през лятото.
 
Спрямо миналата година, когато бяха прибрани малко над 70 милиона тона, се получава минус от 26 %, а реколтата от слънчоглед ще бъде с над милион и половина тона по-малка и ще достигне едва 9 милиона тона. Според най-новите данни соята ще донесе около 2,8 милиона тона, при 2,2 милиона тона през 2021-а.
Намалените реколти са най-вече заради по-ниските добиви, посочват и от Европейската комисия. Според анализаторите в Брюксел от царевицата се очакват 20 на сто по-малко спрямо средното за последните пет години, при слънчогледа има минус 13%, а при соята се очертава спад със 17 на сто.
 
Търговците на зърно обясняват редуцирането на своята прогноза за царевицата с влошените метеорологични условия по време на опрашването, като това се отнася за Унгария, Румъния, Франция, Италия и Германия. За разлика от тези страни, в Полша се очаква добър урожай, като така страната ще излезе на трето място в ЕС, след Франция и Румъния. Най-голям спад на реколтата ще има в Унгария, където ще бъдат прибрани 3,1 милиона тона, вместо миналогодишните 6,5 милиона тона.
Като цяло производството на зърно в Европейския съюз тази година ще достигне 264,6 милиона тона, от които 125,6 милиона тона са мека пшеница. През 2021-а стопаните прибраха 129,5 милиона тона хлебно зърно и общо 285 милиона тона зърнени култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.