1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС ще се бори с "черния пазар" на селскостопански работници

ЕС ще се бори с "черния пазар" на селскостопански работници

Всяка страна от ЕС ще запази правото си да определя своя собствена квота за броя на сезонните работници.

В ЕС са предложени мерки за борба с явлението нелегален пазар на сезонни селскостопански работници.

Ясно е, че става въпрос за работна ръка от по-бедните страни. Сезонните селскостопански работници заемат работни места, от които гражданите на ЕС не се интересуват. Основно това са различни видове селскостопанска работа, включително прибирането на реколтата от плодове.

Според съобщения в пресата, в ЕС броят на сезонните работници достига 100 хиляди души. Най-вече тази категория хора са ангажирани в селското стопанство.

Европейската комисия предлага да се даде на тези  селскостопански работнициразрешение за влизане в ЕС с продължителност три години или да се улесни процедурата за влизане. В рамките на една календарна година да се допускат да работят в ЕС шест месеца.

Предлага се също да се дадат на тези работници основни права: свободата на сдружаване, за да получават социални осигуровки и така нататък.

Естествено, ще трябва да разработят единни критерии за разрешение за влизане. Ще се следи и за наличието на договори и за размера на заплатите.

Освен това, всяка страна от ЕС ще запази правото си да определя своя собствена квота за броя на сезонните работници.

Очевидно е, че всички тези действия не са излишни. Несправедливости понасят дори сезонни работници от страни - членки на ЕС. Според агенция Франс Прес, през 2006 г. се породи голям скандал с полски работници в южна Италия. Полицията тогава елиминира няколко „трудови лагера”. Около 100 поляци са работили дълги часове под палещото слънце по време на прибиране на реколтата. В лагерите е имало въоръжена охрана. Тези, които се опитвали да избягат са били пребивани. Съобщено беше дори за няколко „изчезнали” работници.

Затова правната защита е необходима на всички сезонни селскостопански работници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.