Есенниците в ЕС са в добро състояние

Eкспертите очакват значително по-големи реколти в сравнение с миналата година

В средата на март есенниците в Европа са в добро състояние. Щетите от измръзване са минимални. Това се казва в актуалния доклад на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси.

В края на февруари и началото на март времето в цяла Европа беше меко и по-топло от обичайното. Най-високите температури бяха измерени в Балтийските републики, в Източна Полша, Беларус и Западна Украйна.

В големи региони на Италия, Испания и други южноевропейски държави валежите са недостатъчни. Тези области се нуждаят спешно от дъжд, за да се осъществи оптимално развитие на растенията. Това се отнася най-вече за Испания и Италия, където почвите са много сухи.

В своята първа за годината прогноза експертите от МАРС очакват значително по-големи реколти в сравнение с миналата година. Добри резултати се предвиждат основно за пшеницата, ечемика и ръжта, докато рапицата може да изостане в сравнение със средното за последните няколко години. Особено в Германия рапичната реколта ще бъде по-малка, тъй като сухата есен попречи на сеитбената кампания. Затова много фермери се отказаха от маслодайната култура и предпочетоха да засеят зърно.

Френските стопани също бяха засегнати от сушата през есента и намалиха площите с рапица за сметка на пшеницата. Нивите с рапица тази година са с 10 процента по-малко от средното за изминалото десетилетие и със 17 на сто под миналогодишните. На една част от тези площи фермерите смятат да засеят ечемик или царевица.

Зимните култури в Полша се развиват много добре, тъй като през февруари и началото на март средните температури бяха с 4 градуса по-високи от обичайните. Имаше и валежи, така че почвите разполагат с достатъчно влага. Ако дъждовете продължат и през пролетта, това може да доведе до развитието на болести и вредители, смятат експертите и очакват сеитбената кампания да започне към края на март.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.