1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейският парламент гласува срещу одобрението на ГМО царевица 1507

Европейският парламент гласува срещу одобрението на ГМО царевица 1507

Решението е взето с 385 гласа „за“, 201 „против“ и 30 „въздържал се“

От екологично сдружение "За Земята" съобщиха, че днес, 16януари, Европейският парламент прие резолюция, с която се противопостави на разрешението за отглеждане на ГМ царевицата 1507 на континента. Решението е взето с 385 гласа „за“, 201 „против“ и 30 „въздържал се“. С резолюцията се потвърждават повечето от аргументите, които организацията защитава против разрешението.  

"Ние сме доволни от това решение, което е стъпка в правилната посока. Но трябва да отбележим, че то има по-скоро символичен характер, защото в момента въпросът е изцяло в ръцете на страните членки, които чрез своите земеделски министри трябва да решат въпроса утре, 17.01.2014 г. Надяваме се, че министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще спази ангажимента си да гласува против Царевица 1507, който пое пред нас", коментира Ивайло Попов от "За Земята".

От организацията призовават всички българи, които са срещу ГМО да подпомогнат техните действия, като изпратят писма до министрите в ЕС чрез сайта www.stopthecrop.org .

Резолюцията можете да видите тук (на английски):
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B7-2014-0007&language=EN

 Аргументите на организацията могат да бъдат намерени тук: http://zazemiata.org/v1/fileadmin/content/gmo/docs/FoEE_forbidden_maize1507_BW_BG.pdf

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.