1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейското патентно право е изправено пред кръстопът

Европейското патентно право е изправено пред кръстопът

70 000 подписа против патентите върху семена и животни са връчени на президента на ЕП

Общо 70 000 подписа против патентите върху растения и животни бяха предадени на президента на Европейския парламент Мартин Шулц на 11 септември т.г. Подписите бяха събрани от коалицията No Patents On Seeds, която е подкрепяна от няколко стотин организации от цяла Европа.

Говорителят на коалицията, Рут Типе, настоя да бъдат взети ефективни мерки против монополизирането на ресурси, които са необходими за производството на храна: „Европейското патентно право е изправено пред кръстопът. Европейският парламент трябва да поеме инициативата за опазването на свободния достъп до семена и размножителен материал. Трябва да бъдат възпрени големите корпорации преди да са получили контрол върху природните ресурси, които са необходими за ежедневния ни живот".

В рамките на идните месеци, Европейския парламент ще вземе решение по така наречения Единен европейски патент. Коалицията No Patents on Seeds настоява приоритетно този нов закон да защити интересите на малките и средни селекционери, фермери и потребители. Тя обръща внимание, че достъпът до размножителен материал, както и търговията със семена и добитък, не могат да бъдат ограничавани от патенти и търси правно разрешение на този проблем.

Определянето на семена и размножителен материал за патентноспособно изобретение е в разрез с цялата философия и дух на патентното право в Европа през вековната му история. Тази скандална концепция противоречи на европейската култура и ценности, свързани с обмена на идеи и практики в земеделието.

Очаква се също така Европейската комисия да публикува доклад по въпросите на патентите върху семена и животни в следващите няколко седмици, който да предизвика по-нататъшни дискусии в Европейския парламент. По-рано тази година както немският Бундестаг, така и Европейският парламент заеха позиции срещу по-нататъшното прилагане на патенти при конвенционалното развъждане на растения и животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.