1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейците не знаят откъде идва растението лен

Европейците не знаят откъде идва растението лен

Най-големите потребители на лен в Европа са италианците и британците

Европейците не знаят откъде идва растението лен. Това сочат данните от проучване, проведено през 2014 г. Осем от всеки десет европейци не са наясно, че 80% от лена се произвеждат в Европа.

57% от анкетираните смятат, че ленът се отглежда извън границите на Европа, а 19% въобще не познават неговия произход. Ленът е единственото растително влакно, което произхожда от нашия континент. Със 137 хиляди тона производство и 71 хиляди хектара обработваема площ за 2013 г., Европа се нарежда на първо място в света като най-големият производител на лен. 80% от продукцията се падат на Франция.

Най-големите потребители на лен в Европа са италианците и британците. След тях се нареждат французите и белгийците. Високата цена на лененото влакно е сериозна пречка за 62% от анкетираните. Ленът обаче си остава широкоизползван в нашето ежедневие, особено в съвременната мода и дизайн за обзавеждане на дома, както и в производството на тъкани с висока здравина и качество. 

Проучването е направено сред 1000 души на възраст над 18 години през май 2014-та в 4-те основни производители и потребители на лен в Европа - Франция, Италия, Белгия и Великобритания. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.