1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери ще сезират ЕС за нарушения на регламента за производство на млечни произведения

Фермери ще сезират ЕС за нарушения на регламента за производство на млечни произведения

Животновъдите поискаха и отзоваването на представителя си в Брюксел Диляна Славова

Фермери от цялата страна заявиха в Сливен, че ще сезират ЕС за нарушения на регламента за производство на млечни произведения, предаде радио „Фокус”. Животновъдите поискаха и отзоваването на представителя си в Брюксел Диляна Славова.

Искането ще бъде представено пред Министерството на земеделието и храните и премиера Бойко Борисов. Животновъдите заявиха, че Диляна Славова защитава интересите не на представителите на цялото съсловие, а само на част от мандрите в България, които произвеждат имитиращи продукти. Фермерите изразиха опасения, че ще бъдат внесени промени в Наредбата на МЗХ за специфичните изисквания към млечните продукти, което би било пряко нарушаване на регламента на Европейския съюз, според когото млечни са само произведенията, направени от чисто мляко, без всякакви други добавки. Имитиращите продукти не трябва да се произвеждат, етикетират и пакетират в същите мандри, където се работи с мляко.

Според съпредседателя на говедовъдния съюз Панайот Тодоров са направени опити тази забрана да бъде отменена чрез промени в Наредбата. "Не бива да се правят компромиси с качеството на храните, имитиращите продукти трябва да имат различни знаци и да бъде обозначено отчетливо, че това не е млечен продукт. Освен това Българската агенция по безопасност на храните трябва да оказва строг контрол върху качеството, а мандрите, които веднъж са били санкционирани, трябва бъдат затваряни при повторни нарушения", заяви Тодоров.

Представителят на земеделските производители от Пловдивско Танчо Колев коментира, че животновъдите се надяват наредбата да влезе в сила до десет дни и да започне преетикетирането на имитиращите продукти. Фермерите настояват да бъде спазен и срокът от 2 месеца за цялостна разпродажба на  произведените до момента продукти, имитиращи млечните произведения.

"Българите трябва да защитят децата си и нацията като цяло", апелира Колев, като посочи като пример проучване на старозагорски учени, които установили, че хранените с палмово масло опитни плъхове са умирали до десет дни, след като минели на такава диета. Именно палмовото масло се добавя напоследък в т.нар. млечни продукти. Истинското сирене съдържа до 40% мазнини, а имитиращият продукт - до 80%. В момента изкупната цена на млякото в редица региони на страната е от 40 до 56 ст., а себестойността на литър мляко 68 ст.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.