1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите в САЩ със заеми за 416 млрд. долара

Фермерите в САЩ със заеми за 416 млрд. долара

Въпреки извънредните субсидии, отпуснати от Вашингтон като компенсация за загубите, причинени от търговските конфликти земеделците са затруднени

Дългове в размер на 416 милиарда долара са натрупали стопаните в Съединените щати, показват изчисленията на Националния фермерски съюз. Това е най-високото ниво от голямата криза в сектора през 80-те години на миналия век насам.

Председателят на организацията Роджър Джонсън коментира, че на фона на тези цифри не могат да приемат твърденията на президента Доналд Тръмп, че бъдещето на американската икономика е изцяло розово. Той визира речта на Тръмп за състоянието на нацията. По думите на Джонсън фермерите всеки ден се борят за оцеляване и едва свързват двата края, въпреки извънредните субсидии, отпуснати от Вашингтон като компенсация за загубите, причинени от търговските конфликти.

По данни на Националния фермерски съюз, който представлява малките и средни стопанства, през миналата година близо 600 фермери са обявили несъстоятелност, 20 процента повече, отколкото година по-рано. Освен това хиляди стопани смятат да прекратят дейността си. Основната причина за тази тенденция е търговската война с Китай. Докато през 2017 година Народната република е внесла американски селскостопански продукти на стойност 26 милиарда долара, през 2019-та тази сума се е свила до 9 милиарда. За минорното настроение допринесоха и неблагоприятните метеорологични условия през миналата година. Допълнителните субсидии са предотвратили по-страшни последствия, посочват от агроведомството във Вашингтон. През 2019-та директните плащания и другите форми на финансова подкрепа са допринесли за една трета от фермерските приходи, най-високото ниво от 14 години насам.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.